De Keukenprins Kees en Monique Nieuwland

Een ieder die wel eens een nieuwe keuken heeft aangeschaft weet: er moeten veel keuzes worden gemaakt en een hoop worden geregeld. Materialen, kleuren, inrichting, apparatuur, montage en wat moet er eigenlijk op de vloer? Kees en Monique Nieuwland van de Hardenbergse keukenspeciaalzaak ‘Keukenprins’ kunnen klanten op elk vlak begeleiden. Monique is vijf dagen per week aanwezig in de showroom voor advies en Kees is de (keuken)prins, misschien niet op het witte paard maar wel in een mooie bestelbus, die de keukens thuis komt monteren. Hun bedrijf bestaat al 32 jaar waarvan de laatste achttien jaar aan de rand van het woon/werk-bedrijventerrein Haardijk aan de Korte Spruit.

Het echtpaar komt oorspronkelijk uit het Westland, uit ‘s Gravenzande waar ze naar volle tevredenheid woonden. Toen een vriend naar Hardenberg verhuisde en Monique en Kees de huizenprijzen zagen, die behoorlijk onder het niveau van de prijzen in het westen lagen, besloten ze de stap te wagen, vertelt Monique: ‘Kees deed de montage van keukens al voor een werkgever maar in 1991, onze oudste zoon Mike was net vijf dagen oud, besloot hij voor zichzelf te beginnen als monteur van keukens. En hij zei toen al dat hij ook zijn eigen winkeltje wilde maar door de hoge prijzen leek dat in ’s-Gravenzande niet haalbaar.’

Op naar Hardenberg!

Na de verhuizing in 1997 naar een nieuwbouwwoning in Baalderveld, werkte Kees in eerste instantie voor diverse keukenzaken in de buurt. Toen één van deze zaken stopte, kreeg Kees het voor elkaar dat hij en Monique het Duitse merk Häcker mochten gaan verkopen: ‘Dat deden we vanuit huis en we huurden een bedrijfshal waar de materialen werden geleverd en werden opgeslagen. Maar het steeds heen en weer rijden was niet ideaal met een jong gezin en we verbouwden de garage bij ons thuis zodat we daar een kleine presentatie neer konden zetten.’ Monique deed al de administratie van het bedrijf, maar ze rolde door het klantencontact steeds verder in het ‘keukenvak’. Het eenmansbedrijfje van Kees werd omgezet naar een VOF, waardoor ze samen verantwoordelijk werden voor de bedrijfsvoering. Achttien jaar geleden kwam er een woon/werk kavel vrij op het bedrijventerrein Haardijk waar Monique en Kees, naast hun woning, meer ruimte kregen voor een showroom en opslag.

’s Avonds op pad

‘Bij de aanvraag voor een keuken in een bestaande situatie, gaat Kees altijd eerst bij de mensen thuis kijken. Dat doet hij vaak ’s avonds omdat hij overdag natuurlijk keukens aan het monteren is,’ aldus Monique,’ Kees neemt zelf de maten op en overlegt de wensen met de klant tot er een compleet verhaal ligt. Dat lukt niet in één afspraak, daar zijn vaak meerdere gesprekken voor nodig. Hij maakt een ontwerp, en ik teken de keuken in een speciaal 3D programma en maak een offerte. Kees heeft twee rechterhanden, maar computerwerk is niet zijn ding. Inmiddels heb ik zoveel ervaring opgedaan dat ik ook ontwerpen kan maken. Omdat wij elke keuken op maat maken, is een persoonlijke benadering voor ons heel belangrijk.’ Als de keuken voor een nieuwbouwproject is, is alleen de bouwtekening genoeg om mee te werken.

Aandacht voor de mensen

Monique vraagt de klanten dan om langs te komen in de showroom om de wensen te bespreken: ‘Wij werken sinds de coronaperiode het liefst op afspraak en dat bevalt heel goed. Je hebt alle aandacht dan voor de mensen en dat is fijn voor beiden. De meeste klanten komen specifiek voor ons en onze keukens, maar af en toe komen mensen langs puur ter oriëntatie. Het eerste ontwerp en de tekening is voor de klant altijd vrijblijvend. Het kost ons tijd en moeite, dus we proberen dit zoveel mogelijk alleen voor de echt serieuze mensen te doen’.

Kees en Monique zijn hun bedrijf nog steeds aan het uitbreiden: Kees is bezig om een nieuwe showroomkeuken aan de showroom toe te voegen: ‘In die keuken zit inbouwapparatuur van Bora, een merk waar wij dealer van zijn. Bora heeft vaak de nieuwste snufjes die andere merken nog niet hebben. Een oven die ook schoonmaakt als een vaatwasser bijvoorbeeld. Maar een ander merk, Neff, heeft een oven waarvan het deurtje, als je het openmaakt, onder de oven kan worden geschoven. Wij vinden het leuk om producten die onderscheidend zijn te laten zien’.

Het gezin

De kinderen van Kees en Monique, Mike en Jill, zijn inmiddels volwassen en wonen op zichzelf. Ze hebben hun eigen werk en zien zichzelf niet als de opvolgers van hun ouders. Monique lacht: ‘Ze hebben gezien hoe hard wij altijd werken. Maar het is prima dat ze hun eigen weg volgen. Kees en ik zijn allebei positief ingestelde personen. Voor ons geldt: ‘stilstand is achteruitgang; dus we blijven vernieuwen. Een keuken is ook nooit hetzelfde waardoor elke opdracht een creatieve uitdaging is. Kees kijkt bij een ontwerp vaak naar de praktische en functionele kant, en ik ben perfectionistisch aangelegd dus ik let op de details. Een keuken moet er mooi uitzien maar het is natuurlijk ook een gebruiksvoorwerp waardoor functionaliteit belangrijk is. Wat de mensen willen investeren in hun nieuwe keuken is voor ons een leidraad voor het ontwerp.’

Nevenactiviteiten

Sinds een aantal jaren is Monique lid van de Lions Club in Hardenberg, een serviceclub die zich belangeloos inzet voor goede doelen, met name in Hardenberg en directe omgeving: ‘Ik wilde graag iets zinvols doen. Bij de Hardenbergse Lions voelde ik me thuis, het zijn enthousiaste mensen die leuke en goede acties bedenken voor een goed en liefst regionaal doel. Geregeld wordt er een bedrijfsbezoek gepland. Er zijn veel Hardenbergse bedrijven die nationaal en internationaal met interessante producten en diensten aan de weg timmeren. Het is super gaaf om daar eens binnen te mogen kijken.’ Samen met andere leden van de Lions en de Rotary is Monique druk bezig met de organisatie van de Midnight Walk op 15 december: ‘Er wordt een wandeling door Hardenberg uitgezet met onderweg entertainment en een hapje en een drankje. Mensen kunnen een kaartje kopen voor de Midnight Walk en de opbrengst gaat naar ‘Vecht voor Jeugd’, de stichting die kansarme jongeren in Hardenberg helpt.’

Wijzigingen in het bedrijf

Kees en Monique voerden per 1 januari wat wijzigingen door in hun bedrijf. Jarenlang werkten zij zes dagen in de week en sommige avonden ook nog. Alleen op zondag hadden zij vrij, maar sinds 1 januari houden ze op maandag de deur dicht. Monique zegt: ‘We hebben altijd onze tijd en geld in het bedrijf geïnvesteerd. Om ons heen maken we de laatste tijd narigheid mee, dan besef je wel dat je ook tijd moet maken voor leuke dingen. We gaan vaker een avond of een weekend weg, dan is de zaak dus gesloten. Dat is wennen voor iedereen. Van dinsdag tot en met vrijdag, zaterdag tot drie uur, en op afspraak, ook eventueel ’s avonds, staan wij voor alle klanten klaar.’


Tekstverwerking: Ageeth van der Lee, Omroep NOOS
Foto: Kees en Monique Nieuwland, de Keukenprins

Gerelateerde berichten